"Zdarzają się spotkania z obcymi ludźmi, którzy stają się dla nas szczęśliwą gwiazdą,
gdy nam pomogą nawet jednym słowem, gestem, uśmiechem..." (Barbara Jakob)


Składniki:

sobota, 13 lutego 2010

**Babka cytrynowa**

Ten przepis również pochodzi z jakiegoś czasopisma kobiecego.

Składniki:
1 kostka margaryny (250g)
1 szklanka cukru
4 jajka
1,5 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
1-2 cytryny
margaryna i tarta bułka do formy

Wykonanie:
Utrzeć dokładnie margarynę z cukrem, dodając kolejno po jednym jajku. Po dokładnym wymieszaniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, a następnie startą skórkę cytryny (wcześniej wyparzonej). Dokładnie utrzeć. Ciasto włożyć do foremki i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 45 min. w 180°C). Do ciasta można dodać rodzynki. Po upieczeniu babkę można polukrować na wierzchu.
Smacznego!

Babka cytrynowa - wariacja walentynkowa ;)
Wykonanie - jak wyżej, po upieczeniu polać polewą czekoladową (może być gotowa, można zrobic taką, jak do "Murzynka"). Następnie układamy kolorowe serduszko z M&M'sów :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i zapraszam do komentowania. Pozdrawiam gorąco :)

Zapraszam ponownie do mojej kuchni :)

Zapraszam ponownie do mojej kuchni :)
© Copyright 2010-2012 by Margareta