Tort "Toffi-Fi" robię według przepisu od forumowej Koleżanki Roksii z Niemiec, zmodyfikowanego przeze mnie :)
Składniki:
Biszkopt:
(na średnią tortownicę, około 25 cm)
3 jajka
3 dl mąki
3 dl cukru
1 dl wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwy:
1 budyń
0,4 litra mleka
kilka łyżek masła
2 galaretki o różnych kolorach
1 puszka mleka skondensowanego
posypka (migdały, wiórki kokosowe, wiórki kolorowe, itp.)
Wykonanie:
Wykonanie:
Biszkopt:
Zmiksować jajka z cukrem, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać na gęsto plynącą masę. Wlać do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, piec w 180°C ok. 45 minut. Po upieczeniu biszkopt podzielić na dwie części. Każdą można nasączyć (według uznania np. woda + sok z cytryny + parę kropli spirytusu), ale niekoniecznie - mi wychodzą takie puszyste biszkopty, że nie ma potrzeby ich nasączać.
Warstwy:
Ugotować budyń - 1 opakowanie w 0,4 litra mleka (żeby był bardziej gęsty). Jak ostygnie, zmiksować z kilkoma łyżkami masła. Zrobić dwa rodzaje galaretki, zostawić do ostygnięcia w półmiskach, a potem pokroić je w kostkę. Puszkę skondensowanego mleka ugotować w garnku z wodą przez ok. 3 godziny (czekać, aż ostygnie, dopiero otworzyć).
Układać warstwami:
Pierwsza warstwa biszkoptu, na to kładziemy krem budyniowy, na kremie układamy kawałki galaretki, następnie kładziemy drugą warstwę nasączonego biszkoptu. Na wierzchu wylewamy masę toffi, która powstała z mleka w puszce. Ozdobić można według uznania, np. posiekanymi migdałami, kolorową posypką, itp.
cudna ta galaretkowa warstwa w środku :-)
OdpowiedzUsuńhej, widzę że też założyłaś swojego bloga ;)) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńhttp://matkapolkawangielskiejkuchni1.blogspot.com/
Hej Nika :)
OdpowiedzUsuńOd dluzszego czasu nosilam sie z zamiarem zalozenia swojego bloga kulinarnego ;) Fajnie Cie tu widziec :)
Pozdrawiam cieplutko :***
Ile dobrego, o ja ciee!:D
OdpowiedzUsuń