"Zdarzają się spotkania z obcymi ludźmi, którzy stają się dla nas szczęśliwą gwiazdą,
gdy nam pomogą nawet jednym słowem, gestem, uśmiechem..." (Barbara Jakob)


Składniki:

wtorek, 16 lutego 2010

**Sernik na ciemnym spodzie**

Uwielbiam właściwie wszystko, co słodkie, ale jednym z moich ukochanych ciast jest sernik :) Ten przepis mam od forumowej Koleżanki Ani. Już wiele razy piekłam serniczek według tego przepisu i zawsze wychodzi :) Składniki podaję na dużą prostokątną blachę, w nawiasie składniki na okrągłą małą tortownicę - ja zwykle robię z połowy składników. Można zrobić sernik na jasnym spodzie - nie dodając kakao :)

Składniki:
Ciasto:
3 (1,5) szklanki mąki (najlepiej krupczatki lub tortowej)
1 (0,5) kostka margaryny (kostka = 250 g)
1 (0,5) szklanka cukru
1 (1) jajo
3 (1,5) łyżki kakao
3 (1,5) łyżeczki proszku do pieczenia
2 (1) łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa:
5 (3) jaj
1 (0,5) szklanka cukru
1 (1) ugotowany budyń waniliowy
(przy połowie składników dodać pół gotowego budyniu)
1 (0,5) kg białego sera
(najlepiej mielony w wiaderku, ale niekoniecznie, ja używam zwykłego w kostkach)
ewentualnie wiórki kokosowe
(ja nie dodaję, raz dodałam i dla mnie było za słodkie)

Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. Wyłożyć na blachę, kawałek zostawić, aby potem "porwać" i porzucać na wierzch. Można włożyć ciasto na chwilę do lodówki i potem utrzeć je na tarce - wyjdzie równa "kruszonka" (ja tak robię). W wersji Wielkanocnej rozwałkowałam ciasto i wycięłam kształty foremkami do ciasteczek i ułożyłam na wierzchu ciasta.
Masa serowa:
Białka ubić na sztywno i dodawać po kolei i powoli: cukier, żółtka, ugotowany i ostudzony budyń, twaróg i ewentualnie wiórki. Po zmiksowaniu wylać na ciasto. Na wierzchu posypać kawałkami ciemnego ciasta. Piec w 180°C ok. 1 godziny.
Smacznego!


I serniczek świąteczny:


7 komentarzy:

  1. i moim ulubionym ciastem jest sernik
    zaraz obok makowca Mamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Asiejko :) Bardzo dziekuje za pierwszy komentarz ;)
    A mozna gdzies znalezc przepis na ten makowiec Mamy? ;) Ja niebawem wstawie przepis na "swojego" makowca.
    Pozdrawiam goraco, Margareta

    OdpowiedzUsuń
  3. Boże!
    Ale ja uwielbiam serniczki!:D
    Nie noo ile wersji, ja się piszę.
    Czy jest może jakiś kawałek ostatni dla mnie?:)
    Ps: Margareto, ale tu różowo i przytulnie-dodaję do ulubionych.
    Pozdrawiam, Olcik

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Olcik :) Bardzo dziekuje za mile slowa, chociaz nad szablonem jeszcze pracuje ;)
    Serniczka niestety juz nie ma, ale zapraszam nastepnym razem :)
    Pozdrawiam, Margareta

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze w takim razie liczę na ten następny raz:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie będę oryginalny pisząc, że i ja za kawałek sernika oddałbym baaardzo wiele. A ten Twój, jest niezwykle apetyczny.. Muszę przyznać, iż dodatek ugotowanego budyniu mnie zaintrygował. Dodaję do wypróbowania!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Olcik - zapraszam ;)
    Spencer - witaj :) Wlasnie ten budyn wiele osob juz zaintrygowal ;) Polecam serniczek, jest naprawde smaczny i mozna go na rozne sposoby "ozdabiac".
    Pozdrawiam, Margareta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i zapraszam do komentowania. Pozdrawiam gorąco :)

Zapraszam ponownie do mojej kuchni :)

Zapraszam ponownie do mojej kuchni :)
© Copyright 2010-2012 by Margareta