"Zdarzają się spotkania z obcymi ludźmi, którzy stają się dla nas szczęśliwą gwiazdą,
gdy nam pomogą nawet jednym słowem, gestem, uśmiechem..." (Barbara Jakob)


Składniki:

niedziela, 21 marca 2010

**Wielkanocna babka jogurtowa**

W zeszłym roku zachciało mi się babki na Wielkanoc. Na drożdżową nie miałam ochoty, bo ciasta drożdżowe mamy na codzień. Szukałam więc przepisu na jakąś pyszną, niedrożdżową babkę i znalazłam - tutaj :) Babka jest przepyszna, po prostu rozpływa się w ustach :) Piekę ją nie tylko od święta! Cytuję za Evenką (z moimi zmianami):

Składniki:
Babka:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 budynie bananowe (ja daję waniliowe)
330 g mąki pszennej
300 ml jogurtu naturalnego (czasem daję waniliowy)
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ja dodaję jeszcze:
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego
Lukier:
ok. 1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli aromatu śmietankowego
trochę mleka (ok. 2 łyżki)

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy, aromat, żółtka i dalej ubijać ok. 10 minut. Przesianą mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Ostudzoną babkę udekorować - posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Smacznego!

Wersja z margaryną zamiast oleju:
(250 g miękkiej margaryny)
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem. Dodać żółtka i aromat, cały czas ucierając. Mąkę przesiać, wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy dodawać na przemian mąkę i jogurt. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Udekorować j.w. :)


12 komentarzy:

  1. Swietnie wyglada. Uwielbiam wszelkiego rodzaju babki :) A taka jogurtowa jest jedna z moich ulubionych :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mi się wydaje, czy ta baba to istny kolos?? Chętnie wypróbuję, bo wygląda naprawdę apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Majka - Ja rowniez uwielbiam babki, zwlaszcza jogurtowe, sa takie delikatne :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    Spencer - babka pieknie wyrosla, ale az taki wielki kolos to chyba z niej nie jest ;) Foremka ma taki ksztalt - jest dosc wysoka :) Polecam goraco!

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz, że tak myślałam by zrobić w tym roku babkę inną niż drożdżową. I teraz już wiem, że zrobię tą babeczkę bo to co piszesz + zdjęcie wygląda kusząco!!!!

    Ściskam Cię mocno :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ fajnie udekorowana ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ivon bardzo sie ciesze, ze skusilam Cie na ta babke - na pewno sie nie zawiedziesz ;)
    Pozdrawiam goraco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna:) Uwielbiam ciasta jogurtowe, są bardziej wilgotne no i ten smak... ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zuza - dziekuje :)

    Gosiu - nic dodac, nic ujac :)

    Pozdrawiam Was cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O proszę jaka puchata i kolorowa;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wesołych Świąt Kochana !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. czy forma musi być koniecznie z kominem ??

    OdpowiedzUsuń
  12. Forma nie musi być koniecznie z kominem, może być zwykła. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i zapraszam do komentowania. Pozdrawiam gorąco :)

Zapraszam ponownie do mojej kuchni :)

Zapraszam ponownie do mojej kuchni :)
© Copyright 2010-2012 by Margareta