"Zdarzają się spotkania z obcymi ludźmi, którzy stają się dla nas szczęśliwą gwiazdą,
gdy nam pomogą nawet jednym słowem, gestem, uśmiechem..." (Barbara Jakob)


Składniki:

niedziela, 14 marca 2010

**Kruche ciasteczka cynamonowe**

Każdy lubi czasem pochrupać pyszne ciasteczka przy kawce, albo przy kubku ciepłego mleka. Kilkanaście lat temu dostałam przepis na ciasteczka cynamonowe od mojej Siostry (buziaki :***). Od tej pory stały się wielokrotnym gościem na naszym stole, w najróżniejszych wersjach. Ponieważ nadchodzi wiosna i zbliża się Wielkanoc - dziś wiosenne ciasteczka w wersji Wielkanocnej :)

Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
0,5 paczki cukru waniliowego
0,25 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Do małego naczynia wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugim naczyniu utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać margarynę, a następnie dosypywać po trochu sypkie składniki. Wymieszać wszystko razem na masę. Wysypać trochę mąki na stół. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm, wyciąć kształty foremkami. Posmarować blachę margaryną i wyłożyć ciastka. Piec w 180°C, pierwszą partię ok. 10 minut, następne ok. 5 minut, aż do złotego koloru. Po upieczeniu ciasteczka można dowolnie udekorować - lukrem, polewą czekoladową, kolorową posypką, itp.

Smacznego!


Zapraszam do obejrzenia pierniczków świątecznych:

12 komentarzy:

  1. jakie urocze foremki :D

    osobiscie uwielbiam wszelkie korzenne przyprawy, czy to cynamon, czy to imbir, gozdziki, cokolwiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kruche ciasteczka.. A patrząc na pyszne zajączki można wręcz poczuć zapach wiosny i atmosferę świąt..
    ...Mimo że za oknem istna śnieżyca...

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy ciasteczka dobrze sie przechowuja? Bo do Wielkanocy jeszcze troche czasu. Sa naprawde urocze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zuza - dzieki :) Ja tez lubie przyprawy :)

    Spencer - trzeba jakos zaczarowac ta wiosne, zeby juz przyszla ;) U nas topnieja resztki sniegu (juz prawie nie ma), mam nadzieje, ze nowy nie spadnie. Nawet slonko swieci, tylko mogloby byc troche cieplej...

    Anulka - Dziekuje :) Ciasteczka zwykle znikaja u nas w ciagu kilku dni ;) Ostatnio upieklam wczesniej na Boze Narodzenie i po ok. 2 tygodniach byly rownie pyszne, tylko bardziej miekkie. Najlepiej przechowywac w zamknietym pojemniku.

    Pozdrawiam wszystkich prawie wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygladaja przepysznie... Zastanawiam sie czy mozna by je bylo roniez polukierowac...Zblizaja sie Janni urodziny akurat zaprasza kolezanki przed swietami i te ciasteczka super by pasowaly.. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Agus, pewnie, ze mozna polukrowac - tak jak napisalam - mozna dowolnie udekorowac - lukrem, polewa czekoladowa, itp. Ja udekorowalam lukrem z dodatkiem zoltego barwnika spozywczego :) Mozna dodac inne kolorowe barwniki do lukru i beda kolorowe ciasteczka :)
    Ja z tego przepisu robie tez pierniczki na Gwiazdke - w logo bloga widac, jak mozna tez udekorowac - czekolada, kolorowymi pisakami, dowolna posypka, itd. :) Milej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jakie piękne te Twoje ciasteczka. Aż się moja gęba do nich uśmiecha :))))

    Pozdrówka !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Urocze :) I rzeczywiscie takie swiateczne. A do tego ten smak...moge sie poczestowac? :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Majka - pewnie, ze mozesz - smacznego ;)
    Ivon - a moja geba sie smieje dzieki Tobie :)
    Pozdrawiam przedwiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam :) takie wiosenne i wielkanocne zarazem :) Wyszły genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu!
    Mniam ciasteczka, ależ lubię takie domowe;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam, pyszne, łatwe i u mnie jako ciasteczka bożonarodzeniowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i zapraszam do komentowania. Pozdrawiam gorąco :)

Zapraszam ponownie do mojej kuchni :)

Zapraszam ponownie do mojej kuchni :)
© Copyright 2010-2012 by Margareta