"Zdarzają się spotkania z obcymi ludźmi, którzy stają się dla nas szczęśliwą gwiazdą,
gdy nam pomogą nawet jednym słowem, gestem, uśmiechem..." (Barbara Jakob)


Składniki:

poniedziałek, 10 maja 2010

**Rogale pszenne**

Ten przepis znalazłam jakiś czas temu na blogu Liski, zareklamowany jako "Zwyczajne rogale, które pasują do wszystkiego." Postanowiłam wypróbować, bo rogale Liski wyglądały naprawdę kusząco. Jak już raz zrobiłam... to nie mogę przestać ;) Są przepyszne!!! I bardzo łatwe do zrobienia - polecam :) Moja Rodzinka uwielbia je i na śniadanko i na kolację :) Tak więc przepis wszedł na stałe do mojego "repertuaru" wypieków ;)

Cytuję za Liską:
Przepis na 6 dużych rogali - ja robię 8 średnich :)

Składniki:
400 g mąki pszennej (dowolnej)
20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta. Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, dłonmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm). Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta. Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem (na zdjęciach jest zwykła forma do pieczenia, ale lepiej piec rogale na zwykłej blasze z piekarnika, ponieważ bardzo rosną). Przełożyć na nią rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut. W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C. Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki). Piec 20-30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!

Moje pierwsze rogale:



9 komentarzy:

  1. posmarowane dżemem są najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niechby jeszcze ktoś mi je zrobił ...:D

    OdpowiedzUsuń
  3. No, i zachęciłaś mnie. Wszystkie składniki mam, rano zabieram się za rogale! Muszę być pyszne!
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogale wyglądają bardzo smakowicie i do tego ulubiony dżemik, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm.. Świeżutki, cieplutki rogalik.. Do tego dżem.. Śniadanie idealne..

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękniutkie Ci wyszły te rogale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachecam do upieczenia, sa naprawde pyszne ;)

    Anno-Mario - smakowaly? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te rogaliki wygladaja rewelacyjnie. Takie pyszne sniadanka bardzo lubie :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosik...a zostawic te rogale do calkowitego wystudzenia w piecu? czy na stole? :)
    A po co ten lod czy woda? duzo tego spryskiwania?
    Mam zamiar sprobowac je zrobic....

    Iza i Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i zapraszam do komentowania. Pozdrawiam gorąco :)

Zapraszam ponownie do mojej kuchni :)

Zapraszam ponownie do mojej kuchni :)
© Copyright 2010-2012 by Margareta